Hoe kies je een smartphone die bij je past?

Geplaatst op 14 January 2022 - 12:47

Snelheid: belangrijk voor games

Een belangrijke factor bij het kopen van een nieuwe smartphone is de snelheid. Die wordt voor een groot deel bepaald door de processor en het Random Access Memory (RAM). Hoe hoger de RAM hoe sneller je telefoon over het algemeen draait. 

 

De snelheid van je telefoon is cruciaal voor het gebruiksgemak. Je wilt immers dat apps snel openen en dat games niet haperen als je lekker aan het spelen bent. 

Camera: de mooiste foto’s en video’s

Voor de mooiste foto’s heb je allang geen spiegelreflex camera meer nodig. De duurdere smartphones maken adembenemende foto’s. Voorheen herkende je een goede camera vooral aan het aantal megapixels, maar tegenwoordig hebben alle moderne smartphones een groot aantal megapixels. Zaken waar je tegenwoordig beter op kunt letten, zijn bijvoorbeeld het ISO-level en de sluitertijd. Dit is namelijk van invloed op hoe scherp je foto’s blijven bij weinig (dag)licht. Daarnaast hebben de duurdere telefoons tegenwoordig een speciale portretmodus, groothoeklenzen en mogelijkheden om ver in te zoomen. 

Geheugen: genoeg opslagcapaciteit

Niets zo vervelend als een telefoon die vol is, zodat je geen foto’s, filmpjes en apps meer op kunt slaan. De opslagcapaciteit van je telefoon herken je aan het aantal gigabytes (GB) ROM. Goedkopere telefoons hebben 16 of 32 GB terwijl duurdere smartphones zijn uitgerust met 128, 256 of zelfs 512 GB. Bij het kopen van je telefoon is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de bestanden steeds groter worden. Wat nu een ruime opslagcapaciteit lijkt, kan over een jaar al te krap zijn. 

Batterijduur: sta nooit met een lege telefoon

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is de batterijduur. Het is immers ontzettend vervelend als je je telefoon om de haverklap op moet laden. Kijk daarom goed naar de vermelde accuduur. Daarnaast zijn ook steeds meer smartphones uitgerust met een snellaadfunctie. Hierdoor duurt het minder lang om de batterij van je telefoon volledig op te laden.

Scherm

Voor het meest scherpe beeld heb je een goed scherm nodig. Vooral als je graag games speelt of films kijkt op je smartphone is een goed scherm cruciaal. Factoren waaraan je een goed scherm herkent zijn onder andere de resolutie, refresh rate, kleurbereik, helderheid en contrast. Soms is het lastig om wijs te worden uit alle nummers in de specificaties. Om uit te vinden welke smartphones het beste scherm hebben kun je beter vertrouwen op reviews van experts of gebruikers. 

Afmetingen

Een niet te onderschatten onderdeel om rekening mee te houden is de afmeting van je telefoon. Aan de ene kant heeft een grotere smartphone een groter scherm. Dit is natuurlijk erg fijn als je graag YouTube kijkt of games speelt op je smartphone. Anderzijds neemt een grotere telefoon meer ruimte in, waardoor een kleinere telefoon soms juist prettiger is. Bedenk daarom goed hoe jij je smartphone wilt gebruiken en hoe je deze doorgaans bij je draagt. Stop je jouw telefoon in je broekzak of heb je die doorgaans in een handtas?

Deel dit product op
Gerelateerde artikelen
De ‘Shot on iPhone’ challenge
De ‘Shot on iPhone’ challenge is in het leven geroepen door Apple. De reden hiervan was dat de camera’s zo goed zijn dat er spectaculaire beelden vastgelegd kunnen worden.
Ontdek de verborgen functie van het iPhone Apple-logo als geheime knop
Apple's iOS software biedt verschillende handige functies, waaronder onze favoriete: Back Tap. Hiermee kan het Apple-logo op de achterkant van je iPhone worden geprogrammeerd als een geheime knop, waardoor je jouw telefoon nog handiger kunt gebruiken.
Hoe kun je bewuster omgaan met de schermtijd van je kinderen?
Het is voor veel ouders een dagelijks terugkerend dilemma: je zoon of dochter brengt het liefst urenlang door op de smartphone, terwijl je als ouder liever zou willen dat je kind eens een interessant boek leest of met andere kinderen buiten speelt.
Top 5 refurbished iPhone