Right To Repair movement deel 1/3

Geplaatst op 2 April 2024 - 16:29 Samira Feissali

In december 2018 organiseerden verschillende activistische groepen een protest buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel om te pleiten voor wetten die de levensduur en duurzaamheid in de productie bevorderen en ondersteunen. Met 77% van de respondenten van een Europese enquête uit 2014 die aangeven dat ze de voorkeur geven aan het repareren van een apparaat voordat ze een nieuwe kopen, hebben deze activisten de Right To Repair-beweging op institutioneel Europees niveau gestimuleerd.

Achteraf gezien was het protest in 2018 een belangrijke tegenslag voor lobbygroepen van de industrie en de productiesector, en het vormt een sleutelmoment in de oprichting van de Europese Right To Repair-beweging.

In theorie is het niet illegaal om dingen te repareren. Dus waarom is er dan behoefte aan een Right To Repair-beweging?

 

Wat is de Right To Repair beweging en wat zijn hun doelen?

Op dit moment is de Right To Repair-beweging een coalitie met meer dan 100 leden (zoals Fairphone, iFixit, BackMarket, Swappie) verspreid over 21 Europese staten.

De coalitie is actief op het niveau van de Europese Unie en de nationale regeringen van haar leden. Op deze manier vergroten ze het bewustzijn en voeren ze kritisch onderzoek uit naar productie, consumptie en het milieu om de balans te herstellen.



Ze stellen vijf eisen aan Europese beleidsmakers: 

  • Niet alleen esthetisch maar ook efficiënt ontwerp

Producten moeten ontworpen zijn om te presteren, maar ook om lang mee te gaan en gerepareerd te worden indien nodig. Dit betekent dat vanaf het allereerste begin het ontwerp rekening moet houden met producten die gemakkelijk te demonteren en te repareren zijn.

 

  •  Universele toegang tot reparatiehandleidingen, onderdelen en diagnostische gereedschappen

Geen enkele wettelijke belemmering mag individuen, onafhankelijke reparateurs en gemeenschapsreparatiegroepen ervan weerhouden hun kapotte producten te repareren. Iedereen moet toegang hebben tot reserveonderdelen en reparatiehandleidingen gedurende de hele levensduur van een product. Het repareren van een product mag niet meer kosten dan het kopen van een nieuw product. Dit zou de standaard moeten zijn.

 

  • Transparantie en geïnformeerde consumenten

Burgers moeten weten of een product is ontworpen om gerepareerd te worden of waarschijnlijk in een lade of prullenbak belandt zodra het kapot is. Informatie over de repareerbaarheid van producten moet beschikbaar worden gesteld op het moment van aankoop aan burgers en reparateurs.


 

  • Betaalbare en transparante reparatiemogelijkheden

Betaalbare reparaties zouden reparaties aantrekkelijker maken voor consumenten. Vooral toegang tot reserveonderdelen binnen een redelijke tijd en tegen redelijke kosten, gedurende een periode die overeenkomt met minstens de verwachte levensduur van het product. Bijvoorbeeld: als de levensduur van een Notebook 8 jaar is, moeten reserveonderdelen en hun kosten gedurende minstens 8 jaar na aankoop toegankelijk blijven.

 

  • Verbod op technologische toegangsbeperkingen / anti-reparatie praktijken.

Technieken die reparatie verhinderen of beperken buiten de netwerken die zijn geautoriseerd door fabrikanten moeten worden verboden. Dit omvat met name ontwerpen waarbij de originele fabrikant van de apparatuur (OEM) op afstand toestemming moet geven voor het vervangen van een onderdeel voordat de volledige functionaliteit wordt hersteld.

 

Herinner je je nog de blog die we schreven over die vervelende waarschuwing bij iPhones met een vervangen batterij? Dit probleem is opgenomen in Punt 4 & 5 van de Right To Repair-beweging.

 

De Right To Repair-beweging in Europa vertegenwoordigt een cruciale push voor consumentenrechten en milieu duurzaamheid. Ze pleiten voor wetgeving die fabrikanten verplicht om producten te ontwerpen en te verkopen die gebouwd zijn om lang mee te gaan en benadrukken de noodzaak van betaalbare en toegankelijke reparaties. Hiermee beoogt de beweging afval te verminderen, de kosten voor consumenten te verlagen en een cultuur van bewuste consumptie op transnationaal niveau te bevorderen. Deze processen brengen ons ook veel dichter bij een circulaire economie op nationaal en mondiaal niveau.

 

Hoewel er uitdagingen blijven bestaan, biedt de huidige dynamiek achter de beweging hoop op een meer duurzame en rechtvaardige toekomst, waar het recht op reparatie niet alleen gaat over het repareren van apparaten, maar ook over het transformeren van onze relatie met consumptie en de planeet.

 

Blijf op de hoogte voor Deel 2 waar we je vertellen waarom Right To Repair noodzakelijk is en wat ze hebben bereikt.



Deel dit product op
Gerelateerde artikelen
Een gepersonaliseerde telefoon houder maken
Ben je op zoek naar een leuke activiteit om samen met je gezin te doen waar je ook nog iets aan hebt? Waarom niet een middagje samen knutselen met materialen die je al in huis hebt? We hebben een geweldig doe-het-zelf project voor je: een smartphone houder maken van gerecycled karton.
Alles wat je moet weten over 'Delen met gezin' van Apple
Ontdek hoe 'Delen met gezin' op je iPhone het delen van Apple diensten, abonnementen en meer vereenvoudigt voor jou en je familie. Lees onze gids voor een snelle setup en praktische tips om veilig verbonden te blijven.
Right To Repair Movement deel 2/3
De Right To Repair-beweging pleit voor betere levensduur en repareerbaarheid van elektronica om afval te verminderen. Reparaties kunnen aanzienlijke CO2-uitstoot verminderen, vooral bij laptops en smartphones. Dit benadrukt de noodzaak van duurzame ontwerpen en toegankelijke reparaties. Bedrijven als Remarketed en platforms als BackMarket helpen hierbij. Lees verder voor meer inzicht en acties van de beweging.
Top 5 refurbished iPhone