Als je een Remarketed product hebt gekocht of bij ons in de winkel bent geweest, is het je misschien opgevallen dat de term "Circulaire Economie" vaak valt. En zelfs als je geen van beide hebt gedaan, lijkt de term steeds vaker op te duiken in het nieuws en andere media. Waar gaat dat allemaal over? Laten we een kleine spoedcursus doen over het concept van een circulaire economie en waarom Remarketed ernaar streeft om een circulaire economie te faciliteren en te bereiken.
Ik denk dat je een circulaire economie het beste kunt begrijpen door je het tegenovergestelde voor te stellen - een lineaire economie - en dat is het soort economisch systeem waarin de meeste landen en bedrijven zich bewegen.
Het lineaire economische systeem wordt vaak de "take-make-waste" economie genoemd, omdat het productieproces aangeeft dat een product moet worden weggegooid zodra het is gebruikt of niet meer functioneel is. Zoals de naam al suggereert, gaan het proces en het product simpelweg van het ene uiteinde naar het andere - van de winning van grondstoffen die nodig zijn voor de productie, naar het gebruik en uiteindelijk naar de afvalverwerking en in het ergste geval naar stortplaatsen.
Het is duidelijk een inefficiënt economisch systeem dat werkt op basis van een onjuiste aanname zoals onbeperkte toegang tot kostbare grondstoffen, waarvan we weten dat dit niet het geval is. Deze lineaire economische processen zijn ook wat de Right To Repair beweging aanvecht op Europees beleidsniveau.
Circulaire economieën proberen de kringloop van de productie- en levenscyclusprocessen te sluiten. Niet langer bruikbare producten worden teruggesluisd voor de productie van nieuwe dingen. Bruikbare onderdelen van elektronica en machines worden gedeïnstalleerd en hergebruikt. In een circulaire economie is recycling geen opt-in maar een fundamenteel proces dat ook in het ontwerp van de productie wordt meegenomen.
Terwijl de recycling van andere producten langzaam maar zeker versnelt, lijkt elektronisch afval (of kortweg e-waste) nog steeds een inhaalslag te maken. Bekijk de onderstaande figuur voor een beter beeld.
Het bovenstaande diagram is een staafdiagram dat aangeeft hoeveel elektronische producten er in de schappen belanden en hoeveel er wordt ingezameld door nationale inzamelingscentra in de EU.
Het contrast is opvallend. We lijken veel meer te produceren dan we inzamelen en upcyclen. Deze algemene trend komt niet als een verrassing als we kijken naar een recent VN-rapport waaruit blijkt dat minder dan 25% van het wereldwijde elektronisch afval in 2022 wordt gerecycled. Of beter gezegd: slechts 15,5 miljoen ton van de 62 miljoen ton elektronisch afval werd gerecycled. Persoonlijk vind ik het moeilijk om dit soort getallen te visualiseren, dus laten we het verder uitsplitsen.
46,5 miljoen ton elektronisch afval werd niet gerecycled. Dat is het gewichtsequivalent van 9,5 miljoen olifanten, of 4600 Eiffeltorens, of 8 piramides van Gizeh, of 20+ miljoen auto's. Je snapt het al, het is veel.
De cijfers in de barchart geven echter een stijgende trend aan en Remarketed en andere bedrijven proberen deze stijgende trend verder te katalyseren. Waar staan we nu? De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld om in 2030 een circulaire economie te bereiken. De strategie heeft 4 doelen:
- Verminderen van grondstofgebruik
- Substitueren van grondstofgebruik
- Kwalitatieve herverwerking van grondstoffen
- Verlengen van de levensduur van producten
En hoe past Remarketed in deze vergelijking? Remarketed helpt de nationale overgang naar een circulaire economie op verschillende manieren. Door apparaten te repareren, op te knappen en te recyclen, vermindert en herverwerkt Remarketed kostbare grondstoffen. Bovendien, omdat we reparaties stimuleren en nog bruikbare onderdelen upcyclen, kan de levensduur van zowel producten als individuele onderdelen worden verlengd. We hopen dat de combinatie van strengere regelgeving met betrekking tot productontwerp de overgang naar een circulaire economie zal versnellen.
In de tussentijd zullen Remarketed en soortgelijke bedrijven het pad blijven bewandelen naar duurzame elektronica, en we hopen dat jij je bij ons zal aansluiten.
Geschreven door Samira F.
Vertaald door Hinke B.