Boete voor je telefoon in de auto

Geplaatst op 9 April 2024 - 14:30 Hinke Bruinsma

In de wereld van vandaag, waar onze telefoons als verlengstukken van onszelf voelen, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet mag doen met je telefoon achter het stuur. Laten we samen duiken in de do's en don'ts van telefoongebruik in de auto, zodat je altijd veilig en binnen de lijntjes kleurt.

 

Wat je wél mag

  1. Bedienen in een telefoonhouder

Veilig navigeren of een podcast aanzetten? Zolang je telefoon in een houder zit, mag je 'm bedienen. Perfect voor lange ritten of wanneer je even niet weet waar je bent.

 

  1. Vasthouden als je stilstaat

Sta je stil bij een stoplicht of in de file? Dan mag je je telefoon even vastpakken. Maar let op: zodra je weer rolt, leg je 'm weg!

 

  1. Siri aan het werk zetten

"Hey Siri, bel thuis!" Handsfree bellen is helemaal oké. Laat Siri of een andere spraakassistent het zware werk doen terwijl jij je op de weg concentreert.

 

  1. Videobellen met de telefoon in een houder

Even kletsen met je vrienden of een zakelijke Zoom-call terwijl je op pad bent? Als je telefoon in de houder zit, kan het. Let wel op dat je het gezellig én veilig houdt.

 

Wat absoluut niet mag

  1. Telefoon vasthouden tijdens het rijden

Dit is een grote no-no. Je handen horen aan het stuur en je ogen op de weg.

 

  1. Een film kijken

Ook al staat je telefoon in een houder, je favoriete serie bingewatchen is uit den boze. Je aandacht hoort bij het verkeer.

 

  1. Telefoon tussen hoofd en schouder

Die oude truc om handsfree te bellen zonder handsfreeset? Die mag niet. Veiligheid voorop!

 

  1. Spelletjes spelen

Zelfs niet met je telefoon veilig in een houder. De weg is geen speeltijd.

 

De prijs van overtreding

Geloof ons, je wilt niet betrapt worden op een van de "mag niet"-punten. Naast dat het gevaarlijk is, kun je een boete van maar liefst €420 krijgen, daarbovenop betaal je nog 9 hele euro’s voor de administratie. Dat is een flinke hap uit je portemonnee.

 

Dat waren de regels op een rijtje. Onthoud goed wat wel en niet mag, en houd je ritjes veilig en boetevrij. Zo zorgen we er samen voor dat onze wegen een beetje veiliger worden, elke dag weer. Zet je telefoon op stil en laat je niet afleiden.

Deel dit product op
Gerelateerde artikelen
Een gepersonaliseerde telefoon houder maken
Ben je op zoek naar een leuke activiteit om samen met je gezin te doen waar je ook nog iets aan hebt? Waarom niet een middagje samen knutselen met materialen die je al in huis hebt? We hebben een geweldig doe-het-zelf project voor je: een smartphone houder maken van gerecycled karton.
Alles wat je moet weten over 'Delen met gezin' van Apple
Ontdek hoe 'Delen met gezin' op je iPhone het delen van Apple diensten, abonnementen en meer vereenvoudigt voor jou en je familie. Lees onze gids voor een snelle setup en praktische tips om veilig verbonden te blijven.
Right To Repair Movement deel 2/3
De Right To Repair-beweging pleit voor betere levensduur en repareerbaarheid van elektronica om afval te verminderen. Reparaties kunnen aanzienlijke CO2-uitstoot verminderen, vooral bij laptops en smartphones. Dit benadrukt de noodzaak van duurzame ontwerpen en toegankelijke reparaties. Bedrijven als Remarketed en platforms als BackMarket helpen hierbij. Lees verder voor meer inzicht en acties van de beweging.
Top 5 refurbished iPhone