De beste Android apps voor je digitale veiligheid

Geplaatst op 13 May 2020 - 14:10

 

Android-devices gaan al jaren de strijd met de iPhone aan op het gebied van veiligheid. Welke OS is het veiligst? We kunnen het antwoord geven: ze hebben hun eigen voor- en nadelen als het om de veiligheid gaat. Beide systemen kunnen lekken hebben. Hoe goed een toestel beveiligd is, ligt aan degene die het toestel gebruikt. Als je een Androidtoestel hebt, kun je een aantal apps gebruiken als hulpmiddel om je device beter te beveiligen.

 

Apps van bekende uitgevers

De beste apps voor Android zijn de apps die door bedrijven en uitgevers zelf gemaakt zijn. Bij een app voor bankzaken denk je bijvoorbeeld aan ABN Amro, ING Bank, Rabobank, SNS of een andere bank. Installeer geen apps van derden die je bankzaken regelen. Voor een creditcard gebruik je het best de app van bijvoorbeeld ICS. Een app die al je passen in één app opslaat, is geen goed idee. Al je informatie kan dan snel onderschept worden.

Gebruik geen illegale apps of apps van onbekende maar apps die in de Google Playstore staan. Google probeert zoveel mogelijk foute apps te weren uit de Playstore. Voor een filmpje kijken of muziek luisteren gebruik je de bekende apps van de bekende streamingdiensten. Apps van diensten die bijvoorbeeld gratis films aanbieden kun je beter vermijden: je weet niet wat er met jouw data gebeurt.

 

Een VPN gebruiken: echt een must

Onmisbaar voor de beveiliging van je Android is een VPN. Met een VPN maak je verbinding met een versleutelde, omgeleide omgeving. Zo kan belangrijke informatie niet onderschept wordt. Alle verzonden data wordt onleesbaar gemaakt. Kies voor een betrouwbare aanbieder, anders zou in theorie de aanbieder alsnog de informatie kunnen bekijken.

Een gratis VPN kunnen we in de meeste gevallen niet aanraden. Als iets gratis is, ben jij zelf het product. Anders kan de aanbieder geen geld verdienen om de diensten draaiende te houden. Voorbeelden van betrouwbare aanbieders van VPN-verbindingen zijn bijvoorbeeld NordVPN, Surfshark en CyberGhost.

 

Antivirus op je Android

De meningen zijn verdeeld over de zin van een antivirusscanner op Android-toestellen, maar ze bieden wel extra beveiliging. Kies bij voorkeur voor apps van betaalde aanbieders. Gratis apps zouden data kunnen verzamelen over de gebruiker, of deze informatie doorverkopen aan derden. Dat wil je natuurlijk niet.

Een virusscanner als Avast kunnen we aanraden. Deze app biedt een virusscanner, een virusverwijderaar, een callblocker, een app om apps te beveiligen met een wachtwoord en een firewall om de netwerktoegang van bepaalde apps te blokkeren. Uiteraard kun je ook kiezen voor andere antivirusapps, zoals Norton. Daarmee ben je beschermd tegen kwaadaardige apps, diefstal of verlies van het toestel. Check voordat je een antivirusapp installeert de betrouwbaarheid van de uitgever. Anders kan deze meer kwaad dan goed doen.

 

Al je wachtwoord beheren met een sleutelbos

Android heeft tegenwoordig een ingebouwde versimpelde wachtwoordmanager, een soort digitale sleutelbos: Google Smart Lock, heet het. Deze vult wachtwoorden automatisch in bij het gebruik van een app. Chrome stelt ook veilige wachtwoorden voor. Het is veiliger dan als je accounts zelf beheren of wachtwoorden bewaren op een papiertje in de bureaula.

Gebruik bijvoorbeeld apps als Dashlane en 1Password als wachtwoordmanagers. Goed wachtwoordbeheer zorgt ervoor dat je accounts uit de handen van vreemden blijven.

Deel dit product op
Gerelateerde artikelen
Right To Repair Movement deel 2/3
De Right To Repair-beweging pleit voor betere levensduur en repareerbaarheid van elektronica om afval te verminderen. Reparaties kunnen aanzienlijke CO2-uitstoot verminderen, vooral bij laptops en smartphones. Dit benadrukt de noodzaak van duurzame ontwerpen en toegankelijke reparaties. Bedrijven als Remarketed en platforms als BackMarket helpen hierbij. Lees verder voor meer inzicht en acties van de beweging.
Zo zorg je voor minder schermtijd binnen je gezin
Ontdek handige tips van Remarketed om minder tijd achter schermen door te brengen en meer te genieten van offline momenten binnen je gezin. Leer hoe je schermtijd kunt beheren en technologievrije zones in huis kunt instellen. Versterk de gezinsband en koester waardevolle momenten offline. Lees de blog voor meer informatie en praktische adviezen.
Boete voor je telefoon in de auto
In de wereld van vandaag is het cruciaal om te begrijpen wat wel en niet is toegestaan ​​met betrekking tot telefoongebruik achter het stuur. Enkele belangrijke punten zijn het gebruik van een telefoonhouder voor bepaalde taken en het vermijden van afleiding tijdens het rijden. Overtredingen kunnen leiden tot boetes. Lees de volledige blog voor meer details.
Top 5 refurbished iPhone